המדריך הישראלי לטיפול רגשי » אבחון רגשי
אבחון רגשי לילדים או למבוגרים
חיפשת מדריך בעברית על אבחון פסיכולוגי רגשי?
הגעת למקום הנכון.
אבחון רגשי לילדים או למבוגרים לא מאבחן רק רגשות
זה אולי יפתיע אתכם, אבל לא מדובר רק ברגשות. אבחון פסיכולוגי רגשי בודק את יכולתו הקוגניטיבית הכללית של מי שנבדק בו, כולל את תפקודו החברתי וההתנהגותי ואף את יכולותיו בתחום השכלי.
אבחון רגשי לילדים או למבוגרים נותן את התמונה המלאה לגבי הפוטנציאל הקוגניטיבי של הנבדק, תוך שימוש במספר מבחנים המחולקים לסוגים שונים. בסיום, המאבחנת מתכללת את תוצאותיהם ומסיקה מהן מסקנות.
המסקנות יכולות להיות קשורות למספר היבטים: אופן התמודדותו של הנבדק עם אירועים וקשיים בחייו, יכולתו ליצור קשר חברתי עם סביבתו, הצורה שבה הוא מתקשר ומתבטא, וכן הפערים בין הפוטנציאל הקוגניטיבי שלו ובין המציאות בפועל.
לאבחון רגשי אין הגבלת גיל וניתן לעבור אותו גם בגילאי בית הספר המוקדמים וגם בגילאים מבוגרים. המאבחנת תהיה על פי רוב פסיכולוגית מוסמכת בתחום הקליני, החינוכי או ההתפתחותי.
מלבד ביצוע המבחנים עצמם, ואינטגרציית התוצאות לכדי תמונה אחת ומסקנות, מתבצע שלב אחד אחרון והוא החשוב מכל: גיבוש המלצות מתאימות עבור טיפול המשך. במקרה של אבחון רגשי לילדים, ההמלצות יפנו לא רק כלפי ההורים אלא גם כלפי הצוות החינוכי בבית הספר.
איך יודעים שצריך אבחון רגשי?
הצורך באבחון רגשי אינו ברור וגלוי לעין מההתחלה, ובדרך כלל יעלה כאשר הנבדק כבר מצוי במצוקה או קושי המפריעים לתפקודו, כאשר הוא או סביבתו אינם מכירים או מבינים לחלוטין את המקור או הסיבה להם.
בעקבות אילו מצוקות מגיעים ילדים או מבוגרים לאבחון רגשי ברוב הפעמים?
* קושי להסתגל לסביבה חדשה גם כשהיא הופכת לשגרה
* בעיות חברתיות וקשיי שילוב בשכבת הגיל
* קשיים רגשיים, נטייה למתח, דיכאון או חרדות
* בעיות התנהגות, הפרעות, אלימות וכדומה
* קשיים לימודיים, לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז
* קשיי שפה ותקשורת, כולל ביטוי של רגשות ומחשבות
* ביטחון עצמי נמוך וחוסר מסוגלות עצמית
יש להדגיש שלא רק בעיות מתמשכות מעלות את הצורך באבחון רגשי לילדים או למבוגרים, אלא גם אירועים נקודתיים שהיוו נקודת מפנה שלילית, כמו למשל התמודדות עם מחלה קשה, עם מוות, עם פרידה או כל משבר אחר.
אבחון פסיכולוגי רגשי לפי אזור מגורים
מה בודקים במסגרת אבחון רגשי למבוגרים?
אצל מבוגרים, האבחון הרגשי רלוונטי כאשר חל שינוי מהותי בצורת החשיבה או הרגש, למשל בעקבות משבר בחיים, שחיקה נורמטיבית ואפילו זקנה.
בנוסף, קשיים רגשיים יכולים להיות עקב לחצים בעבודה, עומס ומתח מבחינה זוגית או משפחתית וגם עקב מחלה, תאונות וכו'.
אבחון רגשי למבוגרים מתמקד ביכולות הקוגניטיביות כמו הזיכרון, התקשורת השפתית, עיבוד המידע ורמת האינטליגנציה וכן בודק מנגנונים רגשיים וחברתיים תואמים לגילם.
ישנן מגוון דרכי טיפול בבעיות רגשיות אצל מבוגרים, והאבחון הפסיכולוגי יוכל למקד את המקור של הקושי ולגבש מתוכו המלצות קונקרטיות להמשך.
מתי מומלץ לבצע אבחון רגשי לילדים?
אצל ילדים, אבחון פסיכולוגי רגשי יכול להוות שלב בסולם לקראת העלייה לכיתה א', למשל כאשר מעוניינים לבדוק את המוכנות והבשלות הרגשית של הילד למסגרת לימודית. זה תקף גם במקרים שבהם שוקלים הקפצת כיתה.
מנגד, במקרים של קשיים לימודיים או חשד להפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה, האבחון הרגשי מצביע על היכולות השכליות של הילד והפוטנציאל האינטליגנטי שלו, כך שניתן לבחון התאמת מסגרת ייחודית עבורו.
מעבר לכך, ככל שהילד מפגין קושי חברתי, רגשי או לימודי, אם באופן כללי ואם בעקבות משבר אישי, האבחון הרגשי מוצא את הנקודות הרלוונטיות שעליהן יש לשים דגש לקראת הטיפול.
אבחון רגשי לילדים הוא לא חובה, אך המוסד החינוכי או גורם מקצועי אחר יכולים להמליץ להורים לבצע אותו כדי להתאים לילד את מה שהוא צריך מבחינה לימודית וחברתית, במסגרת הלימודים או מחוץ לה.
במקרה כזה, הפסיכולוגית תקבל את מלוא המידע על הילד כחלק מהאבחון, דרך שאלונים מהגורמים החינוכיים שאיתם בא הילד במגע, נוסף על שיחה אישית עם ההורים.
באבחון רגשי מאבחנים את המכלול ומוצאים פתרונות
היופי באבחון רגשי הוא שנעשית דרכו בדיקה מקיפה של מכלול סיבות אפשריות לקושי, החל ממנת המשכל דרך תפקודי חשיבה ועד התבטאות רגשית ותקשורת חברתית.
לאחר איתור הקשיים באבחון וגיבוש המלצות מתאימות, הנבדק או האחראים עליו (למשל ההורים אם מדובר באבחון רגשי לילדים) יכולים לבחור כיצד ליישם אותן כדי לפתור את הקושי, להתמודד עם המצב, לתפקד באופן נינוח בשגרה, לתקשר עם הסביבה, לשלוט בהתנהגות וברגש ולהאמין ביכולות האישיות.
האבחון הפסיכולוגי הוא שלב הביניים בין המצוקה היומיומית והמעיקה של הווה, ובין טיפול רגשי שיקנה כלים להתמודדות אמיתית ושיביא איתו חיים שלווים, נינוחים ורגועים יותר בעתיד.