המדריך הישראלי לטיפול רגשי » בעיות התנהגות
בעיות התנהגות
חיפשת מדריך בעברית על התמודדות עם בעיות התנהגות?
הגעת למקום הנכון.
הגדרה מקצועית של בעיות התנהגות
לא כל צורת התנהגות שלילית או לא מנומסת מוגדרת כבעיות התנהגות. ילדים ומתבגרים יכולים להיות עקשנים, מרדנים או סרבנים מסיבות רבות וישנם שלבי התפתחות מסוימים שכוללים בחינת גבולות.
לפיכך, הגדרה של בעיות התנהגות היא דפוס חוזר ומתמשך של פעולות המביעות תוקפנות וחוסר משמעת לאורך שישה חודשים לפחות, ולרוב באופן שמקשה על ניהול אורח חיים תקין והתפתחות הילד במסגרות השונות: המשפחתית והחברתית.
גורמים אפשריים: מה מקורם של קשיי התנהגות?
חשוב להבין כי קושי התנהגותי אינו מעיד בהכרח על חינוך לא טוב, כך שהורים לא צריכים להאשים את עצמם בהתנהגות ילדיהם.
ישנם גורמים רבים שיכולים להוביל לבעיית התנהגות כמו קושי בוויסות רגשי, עיכוב התפתחותי של מיומנויות חברתיות וכן סביבה מלחיצה או מתחים רבים בחיי הילד.
עם זאת, בעיות התנהגות אצל ילדים דורשות התייחסות בעיקר מצד ההורים, לא רק כגורם המחנך העיקרי של הילד, אלא גם כמי שנדרשים להתמודד בזמן אמת עם מצבים לא פשוטים שבהם הילד מפגין חוסר משמעת.
הביקורות מצד המשפחה, מוסדות החינוך ואפילו מצד שכנים או חברים, יגיעו בעיקר אל ההורים ולכן חשוב לרכוש כלים להתמודדות ראשונית עם בעיות ההתנהגות של הילד, קלות כחמורות.
טיפול בבעיות התנהגות לפי אזור מגורים
5 כלים להתמודדות עם בעיות התנהגות
לפניכם חמש עצות שכדאי ליישם בעת התמודדות עם בעיות התנהגות:
1. דוגמה אישית – הכלי הטוב ביותר הוא להראות לילד בעצמכם כיצד ראוי להתנהג בכל סיטואציה, לכן התנהגו בהתאם גם במצבים קשים, מתוחים או מרגיזים. הקפידו על שפה נאותה ואיפוק.
2. זה לא "סתם אסור" – חשוב להסביר לילד מדוע התנהגותו אינה מקובלת או מתאימה, לגרום לו להבין את ההיגיון שמאחורי הדברים. לא מרביצים כי זה כואב, לא מעליבים כי זה פוגע. ההתנהגות אינה "אסורה" בפני עצמה, אלא מפני שהיא מובילה לדבר שלילי ולא רצוי.
3. חיזוקים חיוביים – הראו לילד שהוא "זוכה" במותרות, בכבוד ובהערכה כאשר הוא מתנהג כמצופה ממנו. אמנם לא צריך להבטיח מתנות עבור התנהגות טובה, אך ברגע שהיא תוטמע כהרגל, החיזוקים עבורה לא יידרשו.
4. זו לא תחרות – הורים רבים מרגישים צורך "לנצח" בוויכוחים מול הילד, אך תחרות פה היא לא המטרה. עקשנות היא תכונה בעייתית בהתמודדות עם בעיות התנהגות כמו חוסר משמעת, ולפעמים צריך לדעת להרפות כדי להשיג תוצאות.
5. להיות עקביים – לא לאיים בלי ליישם, ועדיף גם לא לאיים כלל. ברגע שנהיה עקביים בדרישות שלנו, הילד יידע למה לצפות בהתמודדויות חוזרות עם אותה סיטואציה. למשל: בכל פעם שהילד צורח, מפסיקים להתייחס אליו עד שמשתתק.
פתרון לטווח ארוך: טיפול בבעיות התנהגות
בעיות ההתנהגות של הילד ממשיכות? מרגישים שניסיתם הכל וזה עדיין לא מספיק? כלים להתמודדות עם הפרעות התנהגות הם דבר נדרש, אך במקרים רבים ניתן ואף רצוי לשלב טיפול עם גורמים מקצועיים כדי להביא לשינוי מהותי בהתנהגות הילד.
תהליך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יכול לסייע באיתור הגורמים להתנהגות בעייתית, בפתרון הקושי העומד בבסיסה וברכישת דפוס התנהגות חיובי יותר באופן פרקטי.
פסיכותרפיה אף היא יכולה לסייע לסובלים מהפרעות התנהגות, תוך שהיא מסייעת ברכישת טכניקות לוויסות רגשי.
הדרכות הורים וטיפול משפחתי חשובות אף הן בהיבט של טיפול בבעיות התנהגות, מכיוון שפעמים רבות חוסר המשמעת נובע מדינמיקה ייחודית בבית או בהתמודדות מול ההורים.
מאמרים ומחקרים על בעיות התנהגות בגיל הרך הראו כי השימוש בתהליך של טיפול משפחתי יעיל לא רק מול הילד שמפגין קשיי התנהגות, אלא גם על ההתמודדות הכללית של ההורים והאחים באתגרים שונים של המשפחה.