הפרעות התנהגות

חיפשת מדריך בעברית על הפרעת התנהגות אצל מבוגרים או ילדים?
הגעת למקום הנכון.

הפרעות התנהגות איור

איך מוגדרת הפרעת התנהגות?

השתובבות אצל ילדים או התנהגות אנטי-חברתית אצל מבוגרים יכולות להיות תולדה של אופי בלבד, אך כאשר ההתנהגות כוללת גם תוקפנות, התפרצויות זעם, חוסר משמעת, סרבנות ונטייה לפגיעה באחרים – אלה סימני אזהרה של הפרעות התנהגות.

הפרעת התנהגות כוללת מגוון רחב של התנהגויות שליליות שונות שחורגות מגבול הנורמה התואמת לגיל ונמשכות למעלה מ-6 חודשים. מעבר לזה, הפרעת התנהגות מוגדרת ככזו ברגע שהיא פוגעת באורח חייו של הסובל ממנה, וכן משפיעה לרעה על סביבתו.

סוגי הפרעות התנהגות נפוצות בגילאים שונים

קיימות שלוש הפרעות התנהגות מאובחנות שלרוב מופיעות בגילאים צעירים ועלולות להימשך גם לאחר הבגרות:

1. הפרעת התנגדות (ODD) – מתבטאת בהתנהגות מתריסה ועוינת כלפי דמויות סמכות בעיקר, אך גם כלפי חברים ואחים. ילדים בעלי הפרעה זו ינהלו מלחמות מול הנחיות, כללים וחוקים ויעשו הכל כדי להפרם וללכת כנגדם.

2. "פסיכופתיה של הילדות" (CD) – הפרעה התנהגותית הנלווית ל-ODD ומתבטאת בסממנים קיצוניים יותר עם התנהגות א-סוציאלית שיש בה גם עבריינות, למשל הרס של רכוש האחר, גניבה, תוקפנות כלפי בעלי חיים ובני אדם, שקרים והונאה ועוד.

3. הפרעת ויסות רגשי (DMDD) – הפרעה רגשית הכוללת חוסר איזון במצבי הרוח המתבטא בעיקר בהתפרצויות זעם, עצבנות תמידית ומצב רוח זעוף וקל להתרגז. הסובלים מהפרעת התנהגות זו נוטים להתלהט בקלות ולהפגין אלימות מילולית באופן לא פרופורציונלי.

מה הגורמים לקיומן של הפרעות התנהגותיות ורגשיות?

מחקרים גורסים כי להפרעות התנהגות ישנה נטייה גנטית מולדת, לצד גורמים סביבתיים אשר מחזקים את ההתבטאות שלה.

בפן התורשתי קיימים חוסר איזון הורמונלי ונטייה לעיכוב התפתחותי בכל הקשור לוויסות ועיבוד נכון של רגשות.

בפן הסביבתי קיימים חינוך ומשמעת נוקשים, לחץ ומתח בסביבה הקרובה, התעללות, קשרים משפחתיים חסרים, תחושת בדידות, כישלון בבית הספר ועוד.

כמו כן, ישנן הפרעות רגשיות נוספות שקיומן יכול להשפיע על הפרעות התנהגות, כמו למשל הפרעות חרדה ודיכאון שמעוררות תגובה לא-פרופורציונלית עם מאפיינים אנטי-חברתיים.

הפרעות התנהגות אצל מבוגרים לעומת ילדים

לעומת הפרעות התנהגות אצל ילדים, בעיות התנהגות אצל מבוגרים הן הרבה יותר חריגות ולכן קלות לאיתור. זאת מכיוון שבאופן נורמלי כאשר גדלים, רובנו זונחים את ההשתובבויות ובחינת הגבולות, ומתאימים את עצמנו לנורמות החברתיות שלרוב דוגלות בנימוס, איפוק וכבוד לאחר.

אצל מבוגרים רבים, הפרעה התנהגותית מתבטאת בתוקפנות, מרדנות ודפוסים אנטי-חברתיים המופגנים כלפי הסביבה. מאחר שיש למבוגרים גם יכולות נרחבות יותר מלילדים, הפרעת התנהגות עלולה להתבטא בעבריינות חמורה ובפגיעה ממשית בבעלי חיים, ברכוש ובבני אדם אחרים.

הפרעות התנהגות תמונה

בעיות התנהגות המהוות סימני אזהרה להורים

חשוב להיות ערים להתנהגויות חריגות במיוחד בגילאים הצעירים, כדי לתפוס הפרעות התנהגות לפני שהן הופכות להרגלים ומובילות להתנהגות עבריינית בגיל מבוגר יותר.

• תוקפנות כלפי הסביבה
• התנהגות אובדנית ומזוכיסטית
• אכזריות כלפי בעלי חיים
• התנהגות מינית חריגה
• חוסר משמעת קיצונית
• משחקים באש, בסכינים וכדומה

סוגי התנהגויות אלו מחייבים את ההורים או את גורמי הסמכות האחראיים לפנות לאיש מקצוע כדי להתייעץ בנוגע לטיפול מתאים בהפרעת התנהגות.

מגוון שיטות טיפול בהפרעות התנהגות

הפרעות התנהגות מתבטאות באופן מגוון ובטווח גילאים רחב, ולכן שיטות הטיפול בהפרעה גם הן מגוונות בהתאם לצורך.

בטרם קביעת הטיפול, מקובל לערוך אבחון פסיכולוגי רגשי כדי לאפיין את ההפרעה ואת מקורה. כמו כן, אבחון שכזה נדרש כדי לאתר בעיות נוספות שאולי ישנן, כמו הפרעות חרדה ודיכאון הנלוות למצבים כאלו.

רוב הטיפולים היעילים לכל הפרעות ההתנהגות ללא תלות בגיל הם טיפולים פסיכולוגיים, פסיכותרפיים ו-CBT שהוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

טיפולים רגשיים אלה יבחנו את יכולות העיבוד והוויסות הרגשי, את השליטה העצמית וההתנהגותית וינקטו באסטרטגיות חינוך כדי להחזיר את המשמעת באופן הדרגתי עד ליישום מלא.

בכל הקשור להפרעת התנהגות אצל ילדים ונוער, בנוסף לסוגי הטיפול הרגילים מומלץ לקבל גם טיפול משפחתי והדרכת הורים, כדי ליצור עבור הילד את המסגרת התומכת המתאימה ולטפל בבעיות הקשורות אליה.

בהפרעות התנהגות מסוימות, לרוב אלו המערבות התנהגות קיצונית של תוקפנות כלפי בעלי חיים ואנשים, ההמלצה היא להתייעץ עם פסיכיאטר כדי לשלב תרופות שיוכלו לאזן את החוסר ההורמונלי ולסייע בהליך הטיפולי.