המדריך הישראלי לטיפול רגשי » בעיות רגשיות » בעיות רגשיות אצל בני נוער
בעיות רגשיות אצל בני נוער בגיל ההתבגרות
חיפשת מדריך בעברית על טיפול בקשיים רגשיים אצל מתבגרים?
הגעת למקום הנכון.
מדוע ילדים נוטים לפתח בעיות רגשיות דווקא בגיל ההתבגרות?
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות הן עניין נפוץ למדי. תקופת ההתבגרות היא תקופה מאתגרת ומורכבת, תקופה של שינויים אדירים בחיי המתבגרים. לפתע רמת הציפיות והדרישות מהם עולה באופן משמעותי, הם מתמודדים עם שינויים גופניים, רגשיים ומיניים, והם נמצאים בתקופת מעבר מתמדת. בני נוער מחפשים את מקומם בעולם ובחברה ומנסים להגדיר את עצמם.
הקשיים והאתגרים הללו מעוררים גם בעיות רגשיות מגוונות מאוד אצל בני נוער. אלו יכולות לבוא לידי ביטוי באמצעות הפרעות בהתנהגות, הימנעות ממפגשים חברתיים, ירידה בציונים, תחושות של חרדה, סטרס ודיכאון, תגובות רגשיות קשות, ביטחון עצמי נמוך – ועוד. הם אמנם כבר לא ילדים, אך הם עדיין מתעצבים ומתפתחים ללא הרף, וטיפול רגשי נכון ומדויק יספק למתבגרים כלים לצלוח משברים בהווה ובעתיד.
3 סוגים של בעיות רגשיות נפוצות אצל מתבגרים
קיים מספר רב של בעיות רגשיות אצל מתבגרים. ביניהן ניתן לכלול את הבעיות הנפוצות הבאות:
1. הפרעות נפשיות בגיל ההתבגרות – בני נוער רבים מתמודדים עם הפרעות חרדה, עם שינויים רגשיים תכופים במצב-הרוח ועם דיכאון, וכמו כן גם עם הפרעות אישיות שונות.
2. הפרעות אכילה – בעיות של דימוי גוף הן עניין שכיח מאוד בקרב מתבגרים. כתוצאה מכך יכולות להתפתח אצלם הפרעות רגשיות ותופעות כגון בולימיה, אנורקסיה, אכילה כפייתית ואכילה רגשית.
3. בעיות חברתיות בגיל ההתבגרות – בני נוער עלולים לסבול מהשלכותיהם של חרם, נידוי ובריונות, להימנע מלהגיע לבית הספר ולהתקשות בפיתוח קשרים וחברויות. מאידך, מתבגרים אחרים עלולים לגלות בעיות התנהגות, כולל אלימות פיסית או מילולית במצבים שונים.
טיפול בבעיות רגשיות בגיל ההתבגרות לפי אזור מגורים
מדוע בני נוער לא משתפים אתכם כשהם מתמודדים עם בעיות רגשיות?
מתבגרים רבים לא נוטים לשתף את הסביבה הקרובה שלהם, ובפרט לא את ההורים – השייכים לדור אחר. בני נוער מרגישים שלא מבינים אותם, ושגם אם הם יסבירו את שעובר עליהם – עדיין לא יבינו אותם. בחלק מהמקרים הם חוששים או מתביישים לשתף, והם מיומנים יותר בהסתרה של בעיות רגשיות מאשר ילדים.
על מנת לזהות בהצלחה בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות, יש לשים לב אליהם ולשינויים ברורים בהתנהגות ובהתנהלות שלהם, לפנות אליהם באופן אקטיבי, לשאול לשלומם, לנסות לפתח איתם שיח הדדי, ובמידת הצורך גם לשאול חברים ומורים. כל אינדיקציה ופיסת מידע יעזרו בזיהוי הפרעות רגשיות והתנהגותיות איתן בני נוער מתמודדים.
טכניקות טיפול בבעיות רגשיות אצל מתבגרים בישראל
קיימים סוגי טיפול שונים ושיטות טיפול שונות לטיפול בבעיות רגשיות אצל בני נוער. הם ניתנים בידי פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים, פסיכותרפיסטים, מאמנים ומטפלים רגשיים. חלקם מתמחים באופן ספציפי בעבודה עם בני נוער, וכל אחד מהם מיישם סוגים שונים של טיפול רגשי למתבגרים.
טיפול בבעיות רגשיות בגיל ההתבגרות יכול להתבצע בקליניקה, בבית וגם אונליין, לכלול כלים טיפוליים כגון טיפול רגשי CBT, טיפול פסיכודינמי, טיפול רגשי באומנות וטיפול בנוירופידבק, והתאמת הטיפול המתאים למטופל היא קריטית בכל הקשור לסיכויי ההצלחה של הטיפול בקשיים רגשיים.
האם ניתן להעריך מראש את הצלחתו של טיפול בקשיים רגשיים בגיל ההתבגרות?
זוהי שאלה חשובה מאוד. בחירת המטפל או המטפלת המתאימים ביותר יכולה לעשות הבדל של שמיים וארץ, ולקבוע האם הטיפול בבעיות רגשיות אצל מתבגרים ינחל הצלחה או שלא. להלן מספר פרמטרים חשובים להתחשב בהם בעת ביצוע הבחירה:
• הכשרה – מומלץ להעדיף מטפלים שעברו, בנוסף להכשרה שלהם כמטפלים רגשיים, גם הכשרה ספציפית בטיפול בבני נוער – ולא לחילופין בילדים או במבוגרים.
• ניסיון – מלבד סוגיית ההכשרה עצמה, לרוב מומלץ לתת עדיפות למטפלים בעלי ניסיון ממשי ורב בעבודה עם בני נוער.
• סוג ושיטת הטיפול – את סוג ושיטת הטיפול יש להתאים לכל מטופל באופן ספציפי, בהתחשב בבעיה הרגשית איתה הוא מתמודד, גילו, רצונותיו – וכדומה. יש לבחור מטפל רגשי או מטפלת רגשית שמעניקים את סוג ושיטת הטיפול הרצויים עבור המתבגר.
• המלצות – תמיד טוב לבדוק המלצות שניתנו על ידי פציינטים קודמים ולבחור מטפלים רגשיים מומלצים.
• רשימת המטפלים באתר – באתר קיימת רשימת מטפלים עשירה ומגוונת, וכדאי מאוד לבדוק אותה לעומק.