המדריך הישראלי לטיפול רגשי » טיפול רגשי בחרדה
טיפול בחרדה
חיפשת מדריך בעברית על שיטות טיפול רגשי בחרדות?
הגעת למקום הנכון.
כמה ישראלים פונים לקבלת טיפול בחרדה מדי שנה?
החרדה הפכה לבת-בית של ממש בבתים רבים בישראל. אנשים רבים סובלים כיום מרמות שונות של חרדה, החל מסטרס הנובע ממחשבות טורדניות ועד להפרעות חרדה משתקות של-ממש. כאשר לא מטפלים בחרדות בזמן, הן נוטות להתעצם ולהחמיר וליצור דפוסים של הימנעות מפעילויות הכרוכות בהתמודדות איתה. אט-אט החרדה פוגמת במידה רבה מאוד באיכות החיים ומונעת השגת יעדים אישיים.
אין סוג אחד של הפרעת חרדה – אלא מספר סוגים. אין שיטת טיפול אחת ויחידה – אלא שיטות שונות. לחרדה פנים רבות, וגם לטיפול בחרדות יש מאפיינים שונים. התאמה נכונה של סוג ושיטת הטיפול למטופל תשפיע רבות על סיכויי ההצלחה של התהליך. אם אתם או אדם הקרוב אליכם סובל מחרדה ממושכת ולא פרופורציונאלית, מומלץ לפנות לקבלת טיפול בחרדה בהקדם – למען הרווחה האישית שלו ושלכם.
3 סוגים נפוצים של טיפול בחרדות
ניתן לטפל בסוגים רבים של חרדה, בדרגות חומרה שונות, החל מטיפול בחרדות קלות יחסית ועד להפרעות חרדה מלאות:
1. טיפול בחרדה חברתית – חרדה מפני מגוון רחב של סיטואציות חברתיות, מתוך החשש לספוג ביקורת, השפלה או מבוכה בידי אנשים אחרים. לרוב מובילה לכך שהאנשים הסובלים ממנה יימנעו מהשתתפות באותן סיטואציות. כוללת בתוכה גם פחד קהל, אך יכולה לכלול כל סיטואציה פומבית או חברתית באשר היא. טיפול רגשי בחרדה חברתית יעזור למטופל להתמודד אט-אט עם סיטואציות חברתיות, לעיתים במסגרת טיפול קבוצתי ותרגול בזמן אמת.
2. טיפול בחרדת בחינות וחרדת ביצוע – חשש משמעותי ואף משתק מפני ביקורת, בחינה ובדיקה בידי גורמים חיצוניים, כמו לפני מבחנים בבית הספר ובאקדמיה, טסט להוצאת רישיון נהיגה או אף קיום יחסי מין. החרדה פוגעת באופן ניכר בביצועים בזמן-אמת, ובמובן זה מדובר בנבואה המגשימה את עצמה.
3. טיפול בהפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) – הפרעת חרדה נפוצה, שבה מחשבות טורדניות צצות שוב ושוב בעיני רוחם של הסובלים ממנה. כתגובה לכך הם מבצעים טקסים, שהם דפוסי התנהגות שמטרתם להילחם במחשבות ולהדיר אותן מחייהם אחת ולתמיד. דפוסי התנהגות אלו רק מחמירים את המצב, מעלים את מפלס החרדה ואת תדירות הופעת המחשבות הטורדניות. הפרעה זו מתעצמת עם הזמן וגורמת לפגיעה רבה וכוללת באורח חייו של המטופל, וגורמת לו להימנע באופן ישיר מביצוע פעולות שונות.
טיפול רגשי בחרדות לפי אזור מגורים
תסמינים ודפוסי התנהגות בגינם מומלץ לפנות לקבלת טיפול מקצועי בחרדה
יש הבדל בין תחושת חרדה רגעית וחולפת, שהיא טבעית עבור כל אדם, לבין חרדה כרונית והפרעת חרדה של-ממש. במידה ואתם סובלים מהתסמינים ודפוסי ההתנהגות הבאים, מומלץ לפנות לקבלת טיפול רגשי בחרדה:
• תסמינים שחוזרים על עצמם – במידה ואתם סובלים מתסמינים חוזרים ונשנים של חרדה, כמו לחץ בחזה, קוצר נשימה, תחושות כרוניות של מתח, לחץ וסטרס, ובפרט אם הם מאופיינים בעוצמה רגשית גבוהה.
• מחשבות טורדניות – במידה ואתם מתמודדים עם מחשבות שלא נותנות לכם מנוחה, שמפריעות לכם להתרכז, שמפריעות לכם ליהנות מהפעילויות שבהם אתם אוהבים להשתתף.
• דפוסי הימנעות – במידה ואתם מוצאים שתחושות החרדה גורמות לכם להימנע מביצוע פעולות מסוימות, לרבות פעולות שגרתיות ויום-יומיות, ומונעות מכם לעשות את מה שאתם אוהבים, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע לגבי דרכי הטיפול בחרדות.
שיטות עיקריות לטיפול בחרדות אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים
עם השנים התפתחו שיטות שונות של טיפול בחרדה. מטפלים שונים מעדיפים לעבוד עם סוגי טיפול רגשי שונים, ובעת בחירת הטיפול יש חשיבות רבה לסוג הפרעת החרדה, עוצמתה, משך זמן קיומה ומכלול מרכיבי אישיותו של המטופל. להלן מספר שיטות טיפול עיקריות:
• טיפול CBT בחרדה – טיפול רגשי שמאתר דפוסים מזיקים של חשיבה ושל התנהגות ומחליף אותם בדפוסים טובים ובריאים. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מעניק למטופלים כלים פרודוקטיביים להתמודד עם חרדה באופן יעיל ובלתי-הימנעותי.
• טיפול בנוירופידבק – טיפול ממוחשב בחרדות באמצעות מכשיר EEG, שמאמן את המוח ומכוון אותו להעדיף דפוסי חשיבה מועילים ולוותר על דפוסי חשיבה מזיקים.
• טיפול פסיכולוגי בחרדה – מכלול של טיפולים פסיכולוגיים, המבוססים על שיח בין פסיכולוג למטופל, ומטרתם להעלות תכנים מן התת-מודע ואל המודע, לעזור למטופל לרכוש תובנות אישיות, להתמודד בהצלחה עם אתגרים, לפתח דפוסי חשיבה והתנהגות מועילים, להעלות את הביטחון העצמי – ועוד.
כיצד תדעו איזה טיפול בחרדה הכי מתאים עבורכם?
מטפלים רגשיים בחרדה הם פסיכולוגים קליניים, פסיכותרפיסטים, מטפלים באומנות ועובדים סוציאליים. כל אחד מאנשי המקצוע הללו יכול להתמחות בסוגים ובשיטות שונות של טיפול בחרדות, ועשוי גם להתמחות בעבודה עם שכבות גיל שונות, כמו ילדים, בני נוער ומבוגרים.
מומלץ להתאים בין המטפל לבין סוג החרדה ובין המטופל לבין סוג הטיפול בחרדה. כדאי להיעזר ברשימת המטפלים הקיימת באתר, הכוללת מטפלים רגשיים מוסמכים, ובה תוכלו למצוא מטפלים המעניקים טיפול לכל סוגי החרדות והפרעות החרדה.