רגישות יתר

חיפשת מדריך בעברית על אבחון של ילד או אדם רגיש מאוד?
הגעת למקום הנכון.

רגישות יתר ילד רגיש מאוד איור

מהי רגישות יתר של מערכת העצבים?

כשאומרים על אדם שהוא רגיש, לרוב מתכוונים שהוא מודע לרגשות של עצמו ושל הסובבים אותו באופן חיובי. אך רגישות יתר היא כבר תופעה שעלולה מאוד להקשות על אורח החיים של הסובל ממנה, ילד או מבוגר.

אנשים רגישים מאוד (באנגלית Highly Sensitive Persons – HSP) הם אנשים בעלי תשומת לב גבוהה לשינויים פנימיים, כמו רגשות, מחשבות ומצבי רוח; ושינויים חיצוניים כמו מראה, צליל, ריח, טמפרטורה ומגע.

מחקרים מראים כי בין 15-20% מכלל האוכלוסייה הם בעלי תכונת הרגישות הזו, כאשר יש לה מרכיב גנטי משמעותי והמקור שלה הוא פיזיולוגי – ונעוץ בחיווי ובקלט של מערכת העצבים.

אצל איש רגיש מאוד, מערכת העצבים תקבל חיווי של סיטואציות יומיומיות יחסית, כמו למשל רעש חזק ממושך או בכי של אדם סמוך, והקלט שלה יתקבל כאות מצוקה משמעותי שהתגובה הרגשית הנלווית אליו תיחשב למוגזמת.

למשל, ילד רגיש מאוד יכול להישכב על הרצפה ולאטום את האוזניים, אפילו לצעוק כדי 'לגרש' את הרעש החוצה מראשו. או שהוא יתחיל למרר בבכי בתגובה לאדם סמוך אליו שבוכה, גם אם אינו מכיר אותו כלל.

רגישות יתר ותסמינים נפוצים של התופעה

להלן מאפיינים כלליים של אנשים וילדים רגישים מאוד:

• קולטים שינויים דקים מאוד באווירה החברתית או ברגשות הסובבים אותם.

• בעלי תנודות רבות במצב הרוח משום שדברים פעוטים משפיעים על רגשותיהם.

• עשויים להביע יותר את רגשותיהם ולהחצין אותם.

• מרגישים אחראיים לרגשות של אנשים אחרים ומושפעים מהם.

• מוצפים בקלות בסביבה מרובת גירויים – מקום רועש, צבעוני, חם/ קר, מלא ריחות וכן הלאה.

• רגישים במיוחד לסיטואציות המוניות ועמוסות באנשים.

• לעיתים ביישנים או נוטים להתבודד, מתוך ההקלה שבחוסר התלות ברגשות אחרים.

• מבטאים חמלה כלפי אחרים ותחושת חוסר נעימות כאשר אדם אחר חווה רגש שלילי.

• נמנעים מלבצע דברים חדשים, להכיר אנשים זרים או להתנסות בדברים שמפחידים אותם.

• לעיתים נוטים לכנות ולישירות מעבר לרגיל.

מהם הקשיים של ילד רגיש מאוד?

לרגישות כשלעצמה ישנם יתרונות, כמו למשל היכולת להבחין בשינויים של רגשות הסובבים ולהתנהג בצורה אמפתית ומכילה, כך שנוצרים קשרי חברות, משפחה וזוגיות עמוקים ומספקים.

אך לרגישות יתר יש חסרונות רבים הנעוצים בעובדה שקשה להתמודד עם שינויים רבים בתכיפות גבוהה, וכשהמעמסה הרגשית גדולה מדי, באות לידי ביטוי התנהגויות לא רצויות שקשה לרסן, במיוחד בגילאים קטנים.

רגישות יתר אצל ילדים מאופיינת לרוב בביטוי חזק ועוצמתי של הרגשות: שמחה, בכי, כעס, סלידה וכן הלאה. המנועים שמפעילים את הרגשות עשויים להיראות קטנים ושוליים, ולפעמים אף לא להיראות כלל.

זה יוצר מצב שבו הילד מגיב באופן שנראה קיצוני, וסביבתו לא תמיד תדע מה הסיבה לכך ולכן לא תוכל לעזור. לפעמים, גם אם הסיבה תהיה ברורה – למשל אירוע משפחתי רועש, מקום עמוס באנשים, שוק מלא ריחות וכן הלאה – לא תהיה שום דרך להשפיע ולשנות את המצב כדי לעזור לילד, כך שכל הצדדים יחושו מתוסכלים.

השלכות של רגישות יתר אצל מבוגרים

רגשות מועצמים ובלתי נשלטים עלולים להוציא מאיזון, לגרום לתנודות במצב הרוח ולקשיים תפקודיים גם אצל מבוגרים.

לעומת ילד, אדם רגיש מאוד אולי יוכל להגיב בצורה יותר מאופקת לסיטואציות שיהוו עבורו אתגר רגשי, אך זה לא אומר שהוא לא יצטרך להתמודד איתו, גם אם התגובה הרגשית אינה מוחצנת.

לפיכך, מבוגרים רגישים מאוד ייעשו מופנמים, יעדיפו להתבודד, לא ייקחו חלק באירועים חברתיים ויתקשו ליצור מערכות יחסים בשל הרגישות הגבוהה שעלולה להיות אתגר גדול עבור בן או בת הזוג.

כל אלה גם עלולים לפגוע בערך העצמי ובביטחון של האדם הרגיש, ולהשליך על שאיפותיו, מימושו העצמי בקריירה ובחיים האישיים.

רגישות יתר ילד רגיש מאוד תמונה

כיצד נראה שאלון אבחון רגישות יתר?

כדי לאתר את התכונה של רגישות יתר נהוג לבצע לילד רגיש מאוד שאלון, התקף גם עבור מבוגרים רגישים מאוד, שחיברה פסיכולוגית אמריקאית בשם איילין ארון.

השאלון הוא כלי אבחוני מוכר ומשתמשים בו בכל העולם, גם בישראל, מכיוון שהוא פשוט למדי – מענה על מספר שאלות אישיות – ונותן תוצאה יחסית מהימנה באשר לקיומה של תכונת הרגישות.

כמובן שאנשי מקצוע בתחום הפסיכולוגיה לא נשענים על תוצאות השאלון לבדו, אלא מבצעים הערכה אישית בעצמם, מתעניינים באדם הפונה, שואלים אותו שאלות מנחות ומבקשים ממנו לתאר כיצד יגיב בסיטואציות מסוימות.

איך מטפלים ברגישות יתר אצל ילדים ונוער?

איך מטפלים ברגישות יתר אצל ילדים ונוער?

טיפול ברגישות יתר יכול להיעשות בכמה היבטים:

• טיפול במגע – נקודות ועיסויים מתורת הרפואה הסינית שנועדו לרכך את פעולת המערכת העצבית.

קווים מנחים לאיזון רגשי – ביצוע מדיטציה או יוגה, דמיון מודרך, שינה ותזונה מאוזנות וכדומה.

ריפוי טבעי – צמחי מרפא שנועדו להרגעה כמו אשוונגדה, גאבא, מליסה, קמומיל ועוד.

טיפול קוגניטיבי התנהגותיטיפול CBT באמצעות חשיפה הדרגתית ורכישת כלים לאיתור טריגרים רגשיים.

לא נמצא לרגישות יתר טיפול תרופתי ספציפי, אם כי תרופות הרגעה מסוימות אשר משככות חרדה ומתח עשויות להוביל לתוצאה שבה הגוף פחות עירני ומגיב כלפי דברים שבדרך כלל מלחיצים אותו.

כל אדם יכול לבחור בדרך הטיפולית הנכונה ביותר עבורו, מתוך ניסוי וטעייה או בהתייעצות עם גורם מקצועי. כך או כך, טיפול בילדים רגישים צריך להיעשות במשנה זהירות, מכיוון שבחירה בצורה טיפולית אחת עלולה לייצר תלות מסוימת, למשל בחירה בתרופות במקום בפסיכותרפיה שתעזור לילד לזהות מנגנונים רגשיים בכוחות עצמו.

בסופו של דבר ניתן גם לשלב בין כמה דרכי טיפול, כל עוד ניכרת השפעה חיובית על האדם הרגיש, והוא מצליח למצוא את דרך הביניים שבה תכונת הרגישות מוסיפה לחייו רובד רגשי מעמיק עם עצמו ועם הסביבה, ולא מפריעה לתפקוד היומיומי שלו.