בעיות חברתיות

חיפשת מדריך בעברית על טיפול בקשיים חברתיים?
הגעת למקום הנכון.

בעיות חברתיות איור

בעיות חברתיות: תמיד שם, בכל גיל

כבני אדם, הטבע שלנו חברתי ומוביל אותנו להתאגד בשלל צורות של חיים משותפים: תחילה במשפחה, לאחר מכן בזוגיות ואהבה ותוך כדי גם בקבוצות חבריות או כחלק מקהילות החולקות אמונות דומות או רקע משותף.

עם זאת, התפקוד החברתי שלנו בתוך כל אחת מהמסגרות הללו אינו קל לביצוע ואפילו מאתגר.

בגיל הרך, בגילאי ההתבגרות ואף בגיל הבוגר ובזקנה – קושי בסיטואציות חברתיות מפריע לתפקוד היומיומי שלנו, כמו גם למימוש העצמי וליכולת של האדם היחיד להרגיש מסופק מחייו, אהוב ובטוח.

לפיכך, טיפול בקשיים חברתיים הוא נפוץ בכל שכבות הגיל של האוכלוסייה, בעיקר כשהקושי כבר משפיע על אורח החיים ומתבטא בתחושת בדידות ודיכאון.

איך ניתן לזהות אצלי קושי חברתי?

כאמור, קיימות גם בעיות חברתיות אצל מבוגרים, ובזמן שרבים יעדיפו אולי להאשים את הסביבה שלהם בכך, חשוב שנהיה כנים עם עצמנו ונבדוק – אולי הקושי החברתי נעוץ בנו:

• האם אני מזהה את הרגשות שלי ויודע לבטא אותם כלפי הסובבים אותי?

• האם אני יכול לחוש כיצד מרגיש מי שעומד מולי ולהבין מאין הוא פועל?

• האם אני יודע מה לעשות כאשר מישהו בקרבתי פועל בצורה שאינה צפויה?

• האם יש לי יכולת להיות ספונטני בהתאם לסיטואציה החברתית שאני מצוי בה?

• האם אני יכול לעורר תחושת כבוד אצל הסובבים אותי ולגרום להם לחבב אותי?

• האם אני מרגיש בטוח כאשר המציאות החברתית סביבי עוברת שינויים?

בעיות חברתיות אצל מבוגרים: יותר ממה שחשבתם

אף על פי שקשרים חברתיים הכרחיים לתחושת קיום החיים של כל אחד מאתנו, פעמים רבות ניתקל בקשיים בהתמודדות איתם.

קשיים חברתיים אצל מבוגרים יכולים להתבטא בקושי לרכוש חברים, בביישנות מול זרים, בתחושה שלא מעריכים אותנו או שלא רוצים להיות בקרבתנו, בהתרחקות של קרובים בני הגיל למרות רצוננו להתחבר, בקושי למצוא ולהתמיד בזוגיות, בבדידות חברתית במסגרות החיים השונות ועוד.

פתרון בעיות חברתיות באמצעים פיזיולוגיים

פעמים רבות הקושי החברתי יבוא בד בבד עם חרדה חברתית וניסיון להימנע ממצבים שבהם אנו צריכים להכיר אנשים חדשים.

את החרדה ניתן להרגיע במגוון דרכים שמטרתן לשחרר את המתח האצור בנו, מתוך הבנה שהוא חלק ממה שמונע מבעדנו להציג את מי שאנחנו באמת, וכך לגרום לסובבים להכיר ולחבב אותנו.

כדי להרגיע מתח וחרדה ניתן לבצע ספורט, מדיטציה או כל פעולה מרגיעה – אפילו שמיעת מוזיקה – לפני התמודדות עם מצבים חברתיים. כמו כן, בזמן סיטואציה חברתית ניתן להשתמש בנשימות או בדמיון מודרך כדי לנסות ולהרגיע את הגוף.

בעיות חברתיות תמונה

טיפול בבעיות חברתיות באמצעים פסיכולוגיים

במקרים אחרים, קשיים חברתיים נעוצים בחוסר במיומנויות חברתיות. תהליכים רגשיים דרך מפגשים פסיכולוגיים עשויים לסייע לרכוש כלים של מיומנות חברתית, כמו גם חיזוק הביטחון העצמי, התדמית האישית והמסוגלות בהתמודדות מול מצב חברתי.

אחד הדברים העיקריים בקושי חברתי נעוץ בכך שאנשים אינם מאמינים כי הם ראויים לחברות, אהבה או כבוד. ההתייחסות האישית שלהם כלפי עצמם היא ממעיטה בערך, והדבר הזה עלול להקרין החוצה ולהשפיע על יחס הסביבה.

לפיכך, תהליך של טיפול רגשי שעוסק בהעצמה אישית, מנטורינג או קואוצ'ינג, יכול אף הוא לסייע בבעיות חברתיות אצל מבוגרים.

החשיפה כטיפול בקשיים חברתיים אצל מבוגרים

כמו שיטות טיפול בחרדה, גם טיפול בבעיות חברתיות אצל מבוגרים עשוי לכלול היבט של חשיפה הדרגתית. הרי ההתמודדות צריכה להיעשות מול האנשים המרכיבים את הסיטואציה החברתית, לכן יש לבחון את התנהגות האדם "בזמן אמת".

בצורה זו, האדם יחשוף את עצמו באופן מבוקר לסיטואציות חברתיות שונות, תוך מעקב בעזרת איש מקצוע, לרוב פסיכולוג או מטפל CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי).

המטרה היא לבחון את צורת ההתמודדות של האדם, את תגובות הסביבה, ולמצוא את הכלים הדרושים כדי לגשר בין ההתנהגות החברתית המצויה לזו הרצויה.